Včelí pyl - nedoceněné účinky

28.07.2015 00:00

Včelí pyl je základní složkou potravy včel a obsahuje široké spektrum esenciálních živin. Je velmi cenným a výživově hodnotným produktem. Je plný vitaminů, enzymů, antioxidantů a minerálů. Podporuje imunitu, snižuje cholesterol, experimentálně byl prokázán jeho pozitivní vliv na vyrovnání se s chemoterapií a díky vysokému obsahu zinku může pomoci při potížích s prostatou, případně je vhodný jako preventivní prostředek. Obsahuje všechny základní látky, které jsou nevyhnutelné pro stavbu, rozvoj a existenci živého organismu. Jsou to bílkoviny, uhlovodíky, tuky, vitamíny, aminokyseliny, stimulátory růstu, přírodní antibiotika. V pylu se rovněž nachází 27 prvků – draslík, sodík, nikl, titan, vanad, chrom, fosfor, zirkon, berylium, bor, zinek, olovo, stříbro, arzen, cín, helium, stroncium, barium, uran, křemík, hliník, mangan, hořčík, molybden, měď, vápník a železo.

  • Posiluje imunitu
  • Snižuje cholesterol a nadváhu
  • Pomáhá při chemoterapii
  • Podporuje zdravou prostatu
  • Vhodné pro ženy s problémy při menopauze
  • Při únavových syndromech
  • K detoxikaci jater
  • Při snížené sexuální aktivitě
  • Při neplodnosti


ÚČINKY VČELÍHO PYLU

Pylová zrnka obsahují to nejlepší co příroda může poskytnout. Pravidelné užívání pylu vede k dlouhověkosti, zlepšuje chuť k jídlu, u obézních snižuje hmotnost zlepšením metabolismu. V pylu se rovněž nacházejí mnohé aminokyseliny a vitaminy, které příznivě působí i na regeneraci vlasů.  Včelí pyl má příznivý vliv na krevní tlak, pomáhá při trávení a metabolismu tuků a napomáhá zlepšovat fungování imunitního a nervového systému, pozitivně působí na fyzickou odolnost a výdrž.

Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, protože obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin: komplex biologicky vázaných vitamínů (zejména sk. B), enzymů, minerálů, bílkoviny s kompletním obsahem aminokyselin, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, ad. Včelí pyl působí antibakteriálně, podporuje imunitní systém a pomáhá snižovat nadváhu díky aminokyselině fenylalanin. Ta reguluje metabolismus tím, že vysílá tělu signály pro nižší či vyšší příjem potravy podle toho, zda tělo disponuje nadbytkem či nedostatkem živin.

Včelí pyl je nazýván všelékem – zpomaluje stárnutí, zlepšuje fyzickou výkonnost, pomáhá s hubnutím, posiluje obranyschopnost organismu, má antibakteriální účinky, je osvědčeným prostředkem k harmonizaci mužských pohlavních orgánů a především prostaty.
S úspěchem ho můžeme používat při rekonvalescenci po nemocech, ale i dlouhodobém fyzickém či psychickém vyčerpání.

  • Byla zaznamenána schopnost včelího pylu stabilizovat hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Při jeho pravidelné konzumaci hladiny těchto látek klesaly. Množství prospěšného HDL cholesterolu (rozpouští cholesterol usazený v cévách) se zvyšovalo a naopak škodlivého LDL cholesterolu se snižovalo.
  • Díky vysokému obsahu zinku včelí pyl zvětšuje psychickou výkonnost a tlumí zvětšování prostaty (doporučuje se konzumovat ho preventivně i při vzniklých obtížích).
  • Je účinný při léčbě anémie, protože zvyšuje množství červených krvinek.
  • Včelí pyl rovněž obsahuje významné množství rutinu, jenž zpevňuje cévy, snižuje cholesterol a působí jako antioxidant.
  • Experimenty prokázaly, že včelí pyl může pomáhat lidem trpícím rakovinou a také lépe snášet chemoterapii.


Včelí pyl a alergie

Včelí pyl je sbírán z různých druhů květin, často i těch, které vyvolávají alergické reakce. Když včely nasbírají větší množství pylu, stlačí ho do pevných kuliček a ukládají do plástů. Odtud se potom může vyjmout a použít. Zajímavým účinkem včelího pylu je i zmírnění alergických projevů. Včelí pyl napomáhá v prevenci kýchání, sekrece z nosu a jiných symptomů sezónních alergií. Je vyzkoušené, že pravidelné užívání malých dávek pylu může snížit citlivost nemocného k alergizujícím složkám, podobně jako vakcína. Můžeme si to vysvětlit tím, že imunitní systém těla si při pravidelném kontaktu s malým množstvím pylu vyrobí protilátky, jejichž úkolem je poskytnout ochranu proti extrémní reakci, která je příčinou alergických příznaků.