Umělá sladidla mohou vést k cukrovce

05.02.2016 19:57

Teoreticky by umělá sladidla měla být řešením pro lidi, kteří potřebují zhubnout. Je přeci hezké jíst sladké potraviny, anižby měly kalorie navíc. Bohužel, opak je pravdou.

Potraviny slazené umělými sladidly často vedou k nárustu tělesné hmotnosti. Svědčí o tom velké množství lidí s nadváhou a obezitou, kteří pijí dietní limonády a jedí uměle slazené potraviny. Umělá sladidla navíc mohou udělat víc škody než užitku.

  • Umělá sladidla mohou vyvolat chuť na jiná sladká jídla. Chemicky slazené dietní limonády a jiné uměle slazené potraviny obecně postrádají nutriční hodnotu, ale to, co nepostrádají, jsou toxiny, které se ukládají v tukových buňkách. Kromě toho, když tělo není krmeno živinami, chce další a další potraviny a vyvolává touhu po sladkém. To jistě není to, co jste očekávali od light potravin.
     
  • Umělá sladidla rozhází metabolismus. Potravinářské přídatné látky, které obsahují excitotoxické chemické látky (toxiny, které poškozují nervové buňky), jako je např. aspartam, mohou způsobit změny v mozku, které mohou zvýšit riziko vzniku metabolického syndromu, jehož výsledkem může být diabetes typu 2. Riziko se zvyšuje, pokud jste začali jíst umělá sladidla v raném věku.


Pokud máte chuť na něco sladkého, doporučujeme vám použít přírodní sladidla. Např. Agave nektar má stejnou konzistenci jako med, ale s nižším glykemickým indexem. Rozhodně věnujte pozornost podrobnému složení potravin, ať máte přehled, co jíte!