Přirozené UV filtry

14.08.2014 16:54

Patláme se různými chemicky vyrobenými UV filtry, přitom existují jiné a přirozené ochranné faktory. Jedním z nich jsou rajčata.

Výzkum ukázal, že rajčata, zvláště vařená, jsou bohatým zdrojem lykopenu. Lykopen je silný antioxidant, který pomáhá v boji proti škodlivým účinkům UV záření. Jezte tedy vařená rajčata, rajšatové omáčky a protlaky, když se chystáte trávit delší dobu na sluníčku.

Ultrafialové záření je pro pokožku škodlivé. Dlouhodobé vystavení působení slunečních paprsků může vést k popáleninám a v konečném důsledku může zapříčinit různá kožní onemocnění. Osobně mám vyzkoušen Lifting Face krém, který (stejně jako ostatní kosmetika značky Larens) má regenerační vlastnosti a obsahuje vysoký obsah bílkovin HSP – Hit Shock Proteins, které přirozeným způsobem chrání kůži před popáleninami a urychlují její regeneraci. Díky tomu tvoří přirozenou (nikoli chemickou, jak je tomu v případě UV filtrů) ochrannou bariéru a proto se kůže dokáže lépe vypořádat se škodlivým zářením nebo poškozením teplem.

Osvědčil se mi při víkendu na vodě, kdy jsme sjížděli raftem Vltavu a panovala tropická horka. Nepoužila jsem jiný krém, než tento - a to pouze ráno. I když jsem byla celý víkend vystavena přímo slunci, neměla jsem pleť ani červenou, natož spálenou. Jelikož mám větší nos, čekala, jsem, že právě ten bude spálen. Nebyl. Bylo to poprvé, co jsem přijela z vody úplně normální :-)