Konzumace ryb prodlouží život

25.01.2016 21:29

Omega-3 mastné kyseliny jsou tzv. "dobré tuky", které se nacházejí v rybách  jako je losos, tuňák, makrela, sardinky a mohou pomoci snížit riziko úmrtí. Ale jíst ryby znamená víc, než jen prodloužení života.

Pokud ryby nejíte, lze do svého jídelníčku zařadit omega-3 mastné kyseliny ve formě doplňku. Zde je však potřeba sledovat, jakou surovinu při výrobě výrobce zpracovává a jaký obsah deklaruje na obalu. Osobně mám nejlepší zkušenosti s Deparimem, který mimo jiné obsahuje ostropestřecový olej, který je nositelem omega 3 mastných kyselin EPA (kyselina eikosapentaneová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). To, že funguje, mi už několikrát potvrdily krevní rozbory lidí, kde jsme ho nasadili. Má velmi rychlé vstřebávání i díky moikronizované formě a nové technologii zpracování tobolky během výroby. Více zde: http://www.deparim.cz/suroviny/

  • Jíst ryby je dobré pro srdce

Omega-3 mastné kyseliny jsou dobré pro vaše srdce. Přehled více než 250 studií na toto téma, publikované v roce 2011 v časopise Journal of American College of Cardiology, zjistily, že jíst ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, alespoň dvakrát týdně, může snížit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

  • Ryby pomáhají snižovat riziko rakoviny prostaty

Muži, kteří pravidelně jedí ryby, čelí nižšímu riziku rakoviny prostaty. Výzkumníci z University of California v San Francisku provedli výzkum na více než 900 mužích a zjistili, že ti, kteří měli nejvyšší příjem omega-3 mastných kyselin, měli o 63% nižší riziko vzniku agresivní rakoviny prostaty.

  •  Ryby mohou odrazit poporodní deprese

Hormon serotonin, což přispívá k pocitu pohody a štěstí, je po těhotenství vybit, což může vést k poporodní depresi. Ale omega-3 pomáhají v jeho produkci a mohou tak matkám pomoci překonat poporodní deprese. vychází to ze studií zveřejněných v listopadu 2012 v kanadské Journal of Psychiatry.

  • Udrží mozek ve formě

Podle studie z roku 2007 publikované v časopise Journal of Neuroscience pravidelná konzumace ryb může podpořit mozek a pomůže snížit riziko Alzheimerovy choroby. Vědci zjistili, že lidé, kteří jedli pečené ryby, měli větší mozky a větší mozkové buňky související s učením a pamětí, což by mohlo pomoci snížit riziko Alzheimerovy nemoci a úbytku kognitivních funkcí.

  • Omega-3 mastné kyseliny pomáhají při léčbě autoimunitních chorob

Lidé s revmatoidní artritidou, Crohnovy choroby, lupénky a jiných zánětů a autoimunitních onemocnění by měli prospěch z pravidelné konzumace ryb. Vědci z Centra pro genetiku, výživu a zdraví ve Washingtonu, DC, zjistili, že lidé se záněty a autoimunitními chorobami, kteří pravidelně jedli ryby, dopadli lépe než jejich protějšky, kteří ne.

  • Prevence proti rakovině

Jíst ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin může také pomoci předejít rakovině prsu. Výzkumníci z Zhejiang University v Číně analyzovali výsledky 26ti studií zahrnujících více než 800.000 účastníků, a zjistili, že ti, kteří požili  omega-3, měl o 14 procent nižší riziko vzniku rakoviny prsu.