DNA (pakostnice, arthritis urica)

04.11.2016 22:17

DNA (arthritis urica) neboli pakostnice je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen metatarzofalangeální kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních. Pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra.

Příčinou je zpravidla dlouhodobě nezdravá životospráva (přemíra alkoholu, masa, vnitřností, luštěnin), genetické onemocnění, snížené vylučování kyseliny močové ledvinami, její zvýšené množství v krvi nebo nadváha.

Onemocnění začíná velmi nenápadně, bez jakýchkoliv příznaků. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi vede k usazování ostrých krystalků v měkkých tkáních a v kloubech. V akutním stádiu je nejčastěji postižen palec na noze, koleno nebo hlezno. Dna může napadnout i jiné klouby a dokonce i ušní lalůčky. Postižený kloub silně bolí, je oteklý, zarudlý, horký a extrémně citlivý. Nemocný může trpět i zvýšenou teplotou, která je vyvolána akutním zánětem. Později přechází onemocnění do chronického stádia. V této fázi dochází k poškození až destrukci kloubu.

Při zanedbání a nedodržování diety nebo léčby může dojít:

  • k úplnému poškození kloubu a ztrátě jeho funkce
  • ke vzniku ledvinových kamenů a kolice
  • k jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu)
  • k vysokému tlaku a onemocnění oběhového systému

Dieta

Prevencí dnavého záchvatu je dieta se správným výběrem potravin. Velmi vhodné je snížit případnou nadváhu, dodržovat pitný režim a dostatečný pohyb.

Léčba

Nejčastěji se používá kolchicin, urikosurika, nesteroidní antirevmatika a analgetika. Léčba vyžaduje trpělivost a je dlouhodobá. Při akutních záchvatech dny se užívají léky proti bolesti a léky tlumící zánětlivé procesy. V akutním stádiu se podávají léky, které zastavují zánět, příp. antirevmatika a analgetika.
 

  DOPORUČENÉ
POTRAVINY

 
POTRAVINY
V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ
NEVHODNÉ
POTRAVINY
OVOCE
A ZELENINA
· celer, petržel, mrkev, olivy
· čerstvé ovoce a zelenina
· jahody, třešně
· kompoty
· listová zelenina
· květák
· zelený hrách
· česnek
· křen, chřest
· rebarbora
· kapusta, houby
· špenát
MASO Důležitá je úprava - při vaření se puriny vyplavují do vody, proto je
dobré maso vařit ve větším množství
vody...
· libové hovězí
· vařená šunka
· vařené drůbeží maso (bez kůže)
· maso z mladých zvířat, zvěřina
· smažená a grilovaná masa
· uzeniny, masové polévky a vývary
· vnitřnosti - játra, ledviny, srdce,
mozek, jazyk, brzlík
VEJCE · bílek · vařená či smažená vejce · majonézy
RYBY · losos
· velké mořské ryby
· sladkovodní ryby ( bez kůže) · konzervované ryby - olejovky, očka,
slanečky, slávky, mušle, sardelky
· malé mořské ryby
SÝRY · jogurty, tvaroh, podmáslí
· nízkotučné mléko
· nízkotučné sýry, tofu
· smažené sýry · tučné sýry
· uzené, plísňové sýry
OŘÍŠKY · semena · arašídové pomazánky
· lískové oříšky
· vlašské ořechy
· kakao
TUKY · rostlinné oleje
· rostlinné tuky
· máslo
· máslové výrobky
· živočišné tuky
OBILOVINY · cereálie
· kukuřice
· rýže
· těstoviny
· fazole
· ovesná mouka
· pšeničné otruby
· čočka
· hrách
PEČIVO · bílé pečivo
· kukuřičný chléb
· tmavé pečivo
· bramborové knedlíky
· tvarohové knedlíky
 
KOŘENÍ · kmín
· majoránka
· pažitka, kopr
· petrželová nať
· glutasol
· polévky v sáčku
· hořčice
· masové extrakty typu masox
a maggi
· sojová omáčka, worcester
SLADKOSTI · mléčné koktejly
· puding
· sušenky
· želatinové dorty
· dorty
· máslové krémy
· zmrzlina
· čokoláda
· marcipán
NÁPOJE · džusy
· kopřivový, pampeliškový čaj
· ovocný čaj
· voda s ovocnou šťávou
· káva
· lehká vína
· minerálky
· slabý černý čaj
· destiláty
· pivo
· silné čaje